Skärfläckan, Den gracila vadaren, en naturfotografs kärleksförklaring till en fågel.

Text o foto Niclas Ahlberg

Capris: 495 kronor

Det är en frostig morgon när jag sätter mig ned för att skriva lite om naturfotografen Niclas Ahlbergs vackra bokutgåva om sitt favoritobjekt den gracila skärfläckan. Ute på den trögflytande delvis islagda älven ropar sångsvanarna att det är dags att dra söderut.

Eleganten i vadarvärlden, skärfläckan, är redan avflyttad för länge sedan. Redan i juli och augustis inledning drar den vidare mot sina övervintringsplatser i Frankrike/Portugal/Spanien. Men under några ljusa sydsvenska sommarmånader ses den födosöka och fostra en ny generation.

Det är ,som många andra skrivit ,en mycket vacker bok på 175 sidor om en mycket vacker fågel med sin svartvita uppenbarelse och med den iögonenfallande uppåtböjda näbben. Det är en fågel man inte glömmer när man sett den, den är speciell. Här i norr i min del av fågelsverige är den ingen gäst, man måste ta sig långt söderut för att få uppleva den, till Gotland eller typ Skanör/Falsterbo där jag såg den för första gången.

Niclas Ahlberg arbetar sedan hösten 2022 på heltid som naturfotograf. Han är medlem i föreningen Naturfotograferna och har haft flera framgångar i internationella fototävlingar genom åren. Han har tidigare utkommit med boken ”Ljusets avsked o återkomst”.

Så varför en bok om denna vadare Jo Niclas Ahlberg bor en del av sin tid på Gotland och där finns också en av landets största populationer av skärfläcka. Dess särprägel, skönhet och rörelsemönster tilltalade fotografen och blev ett favoritobjekt som kom att följas minutiöst. En källa till glädje-som nu kanaliserats till oss via en bok om Recurvirostra avosetta, den graciösa fågeln.

I boken avhandlas artens taxonomi, utseendet, parning, födan, favorittillhåll och flytt med mera. Bilderna är det dominerande innehållet och tagna i ett särpräglat ljus som känns som Ahlbergs helt egna signum.

/Elsa Rensfeldt

Total Page Visits: 121 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *