Facebook-projekt; Ängsskolan

Under våren 2014: På besök hos Facebook

Så här såg det ut när Gunborg och Elsa var till Facebook och hämtade det fina projektbidraget till skolprojektet i vilket två parallell-fyror på Ängskolan ska deltaga under några månader.

Vi hade begärt och fick 10.000 kronor, och vi har bland annat köpt ”vingar för pengarna” 🙂 till våra 30 barn. Sen ska det bli exkursion till Hertsöreservatet med mera. Det blir kul:)

Nätverket har också ett samarbete med Nordens största optikgrossist Focus Nordic som mycket generöst skänkt oss tio handkikare att använda i våra projekt. Mycket värdefullt!

Foto: Facebook, Luleå

/Strandskatorna

 

Äntligen är vi i gång:)

 

 

Nu har vi träffat dem! ”Våra” skolbarn i de två parallellfyrorna på Ängskolan Hertsön i Luleå. Trettio glada och fina barn och natur och fågelintresserade dessutom.

Deras två lärare, Åsa och Hans, har under vårterminen arbetat med djur och naturämnet och nu kommit fram till fåglar och där kommer Strandskateprojektet in och får spela med. Det känns jättebra.

För en tid sedan var vi, Gunborg och Elsa alltså, och hälsade på barnen och med oss hade vi ett studiematerial som är A och O för varje det allra minsta fågelintresserade barn -en bra fågelbok. Av pengarna från Facebook(10.000 kronor) satsade vi direkt 7.000 kronor till att köpa in en fågelguiden -bok till varje barn och deras pedagoger. Böcker som blir deras personliga att även användas hemmavid. Det var roligt och lite hjärtknipande att se hur glada eleverna blev. Genast började de bläddra och diskutera fåglar.

 

 

I mailkontakten mellan skolan och oss i nätverket har vi fått veta att barnen leker fågelskådare på rasterna och att de nu håller rätt på vilka fåglar de sett och pedagogen Åsa berättar att hon lär sina barn ramsor för att de ska kunna klura ut vilka fågelröster de hör. Skoj och ett bra sätt att lära sig fåglar säger vi. Och så skickar vi Strandskator tillbaka nya fågelfunderingar till barnen så de får slå i sina böcker igen, rosenfinken och sparvugglan -hur ser de ut, hur låter de? Det är så man lär sig:)

 

Våren rullar fram snabbt nu och i mitten av april kommer Elsa att besöka klassen igen. Och med mig har jag då en hel låda med kikare som barnen ska få låna: Här är det den stora nordiska optikgrossisten Focus Nordic som skänkt tio handkikare till nätverket -att användas i projekt och vårt övriga arbete. Ett värdefullt tillskott vi är mycket tacksamma över.

 

 

 

Vi hörs längre fram med en ny rapport i projektet 🙂

 

/Elsa och Gunborg


 

I kikaren

Den 11 april 2014 var undertecknad återigen ute hos barnen i fyrorna på Ängsskolan Hertsön. Nu hade jag med mig de tio kikare som nätverket fått av den stora nordiska optikgrossisten Focus Nordic.

När barnen hade rast gick vi ut i skolområdet och barnen delade upp sig så att alla skulle få prova kikarna.

-Vart tog de vägen? frågade magistern Hans, för alla barnen bara försvann och var som bortblåsta i ivern att testa kikarna.

Riktigt roligt att se!

Barnen hade just börjat läsa om fåglarnas anatomi och Hans och Åsa berättade att det var en hel del fågelsnack nu på lektionerna. Barnen har observerat vårfåglar och använder sina fågelböcker. De berättade att de sett gräsänder och svan med mera. Barnen fick också en inbjudan att ta med hem till nätverkets publika vårfågeldag i Alvik den 21 april.

Åsa och Hans är lärare som själva har ett fågelintresse. Hans berättar att han vid ett tidigare skolprojekt satt upp 15 holkar runt skolans område och att han ute på sitt sommarställe i skärgården får tillfälle att se intressanta fåglar som exempelvis storskarv.

Nästa gång vi träffar barnen så är det sommaravslutning i projektet och då drar vi ut i Hertsöreservatet med Sture Westerberg, pensionerad biolog från Länsstyrelsen. Har vi tur så får vi se både häckande fiskgjuse och grod- och paddlek. Och så bjuder nätverket hela gruppen med barn och lärare på matsäck. Det ska bli riktigt kul! Håll tummarna för fint väder:)

/Elsa text och bild


 

En lyckad dag med Ängskolans barn   

En väldigt fin exkursion hade vi i Facebook-projektet ute i Hertsöträsk/Lillträsket den 16 maj 2014. Våra skolbarn från Ängsskolan kom cyklande och vid Lillträsket hade vår guide länsstyrelsebiologen Sture Westerberg något spännande att visa för barnen. Grod och paddlek.

 

Barnen fick titta på och hålla i paddorna och alla var entusiastiska. Det var nästan rörande att se hur intresserade de var av paddorna.
Och det var gott om dessa invånare i det lilla fina träsket.

Under dagen berättade vi Strandskator och Sture om vilka fåglar vi hörde och såg. Barnen hade med sig sina fågelböcker och kikarna och innan dagen var slut hade de sett och hört en massa trevliga fåglar (se listan längst ner).

Läraren Åsa berättade för oss att man i skolan testat vad barnen kan om fåglar och att det uppvisats mycket goda kunskaper. Det låter trevligt tycker vi.

 

Förutom ett underbart väder så bjöd dagen på en riktig bonusupplevelse vid den lilla vattenspegeln. Ute från en intilliggande myr kom ett häckande kanadagåspar inflygande och landade i träsket och seglade runt och liksom visade upp sig en lång stund. Helt fantastiskt och barnen var fantastiska. Tysta men snabba tog de sig närmare träskets strand för att få se på det eleganta gåsparet. En väldigt fin upplevelse att få se dessa pampiga fåglar så nära.

 

 

 

 

Nere i Hertsöträsk, vid stugorna, bjöd projektet på korv och fika och vi hade en fin stund tillsammans innan vi skiljdes åt för sommaren. Vi kom överens med Åsa och Hans, barnens lärare, om att återkomma vid skolstarten för en sista träff i projektet.

Fågellistan mm:

Kanadagås

Sångsvan

Vigg

Knipa

Grönbena

Gluttsnäppa

Skogssnäppa

Morkulla

Taltrast

Björkstrast

Rödvingetrast

Bofink

Trädpiplärka

Lövsångare

Rödhake

Rödstjärt

Svartvit flugsnappare

Sädesärla

Talgoxe

Dalripa

Tornfalk

Fiskgjuse

Padda

Vanlig groda

Grönsångare

Enkelbeckasin

/Elsa

 

 

 

 

 

 

Total Page Visits: 2317 - Today Page Visits: 1