Nyfiken på Geologi

Nyfiken på Geologi, guide till 150 upplevelser i Sveriges landskap

Votum förlag
Text och bild, illustrationer Anders Rapp

Pris: ca 300:-


Anders Rapp, naturpedagog, fotograf och författare har länge närt ett intresse för geologi” läran om jorden” med flera delvetenskaper. Utifrån många besök i Sveriges olika landskap föddes idén om att skapa en provkarta på allt det fantastiska i geologiväg som alla våra landskap kan visa upp. 


 Det spänner från höga fjäll i Lappland till den finmalda sanden nere i Skåne o allt däremellan, av jättekast, spår efter inlandsisen, klippstup, gropar, grottor, djur och natur. Provkartan blev till en 289 sidor tjock handbok över allt det sevärda.


Nyfiken på geologi är en lättläst bok för alla och omfamnar inte bara det fackmässiga utan involverar hela naturupplevelsen i sin beskrivning av sevärdheterna i de olika landskapen, pedagogiskt upplagt och vackert illustrerat.  Du får fakta dig till livs som att våra fjäll, Kebnekaise till exempel en gång varit havsbotten och kunskap  även om övrigt runt geologin, djur/växter.

En ljuv bild från Haparanda Sandskärs nationalpark som avhandlas på tre sidor i boken
Prästens badkar på Österlen.Bildat när förstenat sediment utsatts för jordbävning.


För den som reser genom vårt avlånga land i dessa hemestrandets tid, är det här en bok som  mycket väl borde ligga i bilen, 150 besöksvärda mål är beskrivna, många lätta att nå, andra som kräver båt och till och med bergsguide.
Själv fascineras jag tex över att det i Skåne fanns sk sprickvulkaner för mer 100 miljoner år sedan och på Öarna Älgön-Brattön i Bohuslän fantastiska mönster i  bergarten norit, måste upplevas på plats. I norr går färden till Stenringsavan i Lappland, en förbryllande plats. Tarfalas glaciär besöks  och Haparanda  Sandskär med sin unga geologiska historia och  nordliga hem för en fågelstation avhandlas på tre sidor.

Hunnebo klovor i Bohuslän,sprickor uppkomna efter årmiljoners vittrande.Rejäl sten som kikat sig fast.


Det här är en riktigt intressant bok för den som fascineras av  geologi. Jag själv är uppväxt i ett område i Råneå/Luleå kommun, området Ön där en rad flyttblock lagt sig till ro efter att den mer än kilometertjocka inlandsisen drog sig tillbaka. Med det sagt så kommer jag till ett minustecken i denna annars fullödiga geologilektion som denna bok utgör. i det kortfattade avsnittet om landskapet Västerbotten borde Sveriges allra största jättekast varit självklar i text och bild- det sk Botmarksblocket utanför Umeå. Det saknas i denna skrift och det är synd.
/Elsa Rensfeldt

Total Page Visits: 446 - Today Page Visits: 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *