Lappuggla, skogens dolda väsen

Författare: Jonas Classon(foto) och Anna Froster(text)

Förlag: Avium förlag

Pris: ca 329:-

Jag var runt sextio år innan jag såg min första lappuggla. Ute på en skådarunda med en kompis skojade jag om att ”nu åker vi o kryssar en lappuggla” . Vi styrde kosan mot ett känt habitat och till våran stora förvåning och glädje-där satt den, skogens tysta gigant, ett mäktigt möte.


Några kvällar har jag nu umgåtts med fågelfotografen Jonas Classons nyutkomna bok. Jonas en ung man vars liv kom att förändras just på grund av möten med lappugglan. Hans nu prisbelönta bild av lappuggla pryder omslaget till praktverket där texten, lite i dagboks/intervjuform ramar in de underbara bilderna.


Jag tycker om på vilket sätt biologen/journalisten Anna Frosters text är balanserat skönlitterär och faktatät samt resonerande  på samma gång. Det ger en böljande läsrytm. Bilderna är många och består av rena porträtt till ljuvliga serier och generösa/ovanliga bildvinklar och situationer där även naturen omkring denna art får spela roll och ger karaktär. 
Jag faller pladask för en bildsvit med lappuggleungar för att i nästa sekund drabbas av kalla fakta att avsaknaden av den alltmer sällsynta naturskogens  med sin´ virrvarrarkitektur betyder ett hot mot ugglor. Ornitologen Ove Stefansson, Boden, som spelat en stor roll i produktionen av materialet i boken, ger sin kloka syn på situationen i lappugglans ursprungsområden i norr. Numera är lappugglan spridd till övriga landet.

Med sina nästan 200 sidor är denna bok en finstämd men potent ögonöppnare för alla typer av läsare. Man behöver inte ens vara fågelintresserad, behållningen av verket kan omfamnas av oss alla. 
För dig som älskar djur och natur och skönhetsupplevelser är detta  en god vän i vinterkvällen . Och en julklappsbok nummer ett:) Min favoritbild finns på mittuppslaget sid 64-65.
Vilken gillar du bäst?


/Elsa Rensfeldt

Total Page Visits: 420 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *