Förundran – natur som ger livslust

Författare: Stefan Edman, foto Tore Hagman

Utgiven av: Votum förlag

ca pris: 179:-

En 52 kåserier stor hyllning till den mångfald vi har runt oss i naturen återfinner du i boken ”Förundran” av biologen och naturboksförfattaren Stefan Edman, författare till ett femtiotal böcker o bla mottagare av Harry Martinssons jubileumspris och Konungens medalj.

Ett verk ljuvligt illustrerat av fotografen Tore Hagman, flerfaldigt prisad- bland annat den första att erhålla titeln ”Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket- med bilder från alla årstider.


Det 152 sidor omfattande verket är en mix av fakta och poesi kryddat med en förundran vi alla kan uppleva i naturen med dess självklarheter och mysterier i stort o smått. Här kan du läsa hur Carl von Linné blev ”sexrådgivare” och är du nyfiken på vilka som är världens äldsta ”surfare på nätet” så är detta boken för dig. 
Här finns mycket att lära och på ett ljuvligt sätt. 

Naturen är ett fascinerande lärosäte . Alla har vi tex stått och förundrats över myllret i en nyvaknad myrstack. 12000 myrarter finns det i världen. I Sverige är rödmyran den vanligaste. Drottningen- stackens centralfigur kan bli hela 20 år gammal. Det är vördnadsbjudande att tänka sig.

Om myran är stationär så är silvertärnan en långdistansande globetrotter som flyger Sverige/Antarktis tur o retur varje år. Högt o lågt, i kåserierna avhandlas det mesta som flyger o springer/kryper/växer genom årstiderna. En naturvandring i bokform.

Den bästa antistressmedicinen är grön, slår vetenskapen fast i dag. Inverkande på blodtryck och immunkapacitet.
Den här boken gav recensenten just det, en lugn och vacker upplevelse med mersmak.

Elsa Rensfeldt

Total Page Visits: 161 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *