Ett liv på vår planet

Författare David Attenborough

Förlag: Natur Kultur Allmänlitteratur

Ca Pris: 240:

Det är hemskt att läsa David Attenboroughs senaste bok Ett liv på jorden.
Perspektiven svindlar. Jag känner ett sug inåt i magen och blir ihålig när jag läser hur Attenborough beskriver utvecklingen på jordklotet. Förlamas av fasa.

I över 60 år har sir David Attenborough dykt upp i tv-rutan, från de mest spektakulära miljöer på jordklotet, och förklarat hur saker och ting hänger ihop, hur djur lever och hur miljön fungerar. Nu är han 94 år gammal och sett mer än de flesta. Nu ser han både bakåt och framåt.

1968 fick David Attenborough se ett foto som förändrade hans liv. Det var bilden av jordklotet ute i rymden. Fotot togs av astronauterna ombord på Apollo 8. I förgrunden syns lite grand av månen. Och där bakom, fritt svävande i rymden, hela jordklotet. Då, tydligt, insåg David Attenborough att Jorden ju är ett slutet system. Det vill säga skadas planeten märks det nånstans i systemet.

Den första djupgående varningen för att balansen på jordklotet börjat hacka fick David Attenborough på 1990 talet. Han såg hur färgstarka korallrev förvandlats till vita skelett. Liknande kyrkogårdar till havs!

”Korallblekningen var som kanariefågeln i kolgruvan, en varning om den kommande katastrofen,” skriver David Attenborough.

Och David Attenborough började berätta vad han upptäckt. Utrotning och plågad natur. Effekter av människans framfart och plundringar.

Nu gör han det igen och höjer rösten – han hade nog vrålat om han inte varit så artig och väluppfostrad. Han skriver om:

Kollaps på tundran. Självgenererande dominoeffekt. Avsmältningen omöjlig att hejda. Vi förgiftar jorden. Vår planet är i nödläge. Naturen håller på att försvinna. Korallrev har blivit kyrkogårdar. Havssköldpaddor vadar i plast. Fiskare använder myggnät för att fånga något ätbart.………

Massutdöenden på jorden har inträffat fem gånger under de fyra miljarder år här funnits liv. Det senaste var för 66 miljoner år sen. En teori är att det var en meteorit som slog ner och startade en kedjereaktion. Tre fjärdedelar av alla arter utplånades. Dinosaurierna dog ut och alla landdjur större än hundar.

Nu är mänskligheten inne i det sjätte massutdödandet. Och det är människan själv som har satt igång det.

-Jag skulle känna skuld om jag inte berättade. Jag vet vad som hotar. Jag kan inte ignorera farorna, skriver David Attenborough.

Att det just är David Attenborough som säger detta ger boken för mej högsta trovärdighet. Han har under sitt långa liv själv sett hur naturen förändrats.

400 dagar väntade filmteamet på att dyka och filma en sk betesboll underifrån. Här makrillstim som lockats av plankton. Snart dyker större rovfiskar in i bollen och kalasar.

Boken är pedagogiskt upplagd:

Den börjar med ett vittnesbörd. Attenborough gör tio nedslag från 1937 till idag och berättar hur människan utsatt jorden för angrepp som förändrar livets fundament.

Sen redogör David Attenborough för det som väntar oss. Decennium för decennium. Och avslutar med en Framtidsvision.

2030 – talet
Så. Om avverkningarna i Amazonas fortsätter som idag är 75 % av regnskogen borta om tio år. Skogens minskade bladmassa kan inte längre producera tillräckligt med fukt och bilda regnmoln. Skogen dör, savann breder ut sig.
Vid nordpolen är det isfritt vatten. Arktis förlorar förmågan att svalka planeten.

2040 – talet
permafrosten har tinat, alltså den frysta jord som finns i stora delar av Alaska, norra Kanada och Ryssland. Hela detta område kommer att förvandlas till lervälling när tundran kollapsar.
Människorna här, urfolk, fiskesamhällen, anställda på olje-och gasbolag, transport och skogsarbetare tvingas ge sig av.

2050-talet
Hela havet försuras. 2050-talet är början på slutet för fisket. Det finns ingen fisk längre att äta.

2080-talet
Den globala livsmedelsproduktionen på land hamnar i kris. Missväxt, förlust av pollinatörer. Jordarna är utarmade.

2100 talet
en världsomspännande humanitär kris leder till de största migrationerna i världshistorien.

Det är Nattsvart. Slutet kommer när människan våldfört planeten genom en rad envägsdörrar och jorden kollapsar.

Detta är svarta kapitel. Om det som väntar oss. Om vi inte gör nåt nu. Om inte vi, folket underifrån, protesterar, ändrar livsstil, röstar på politiker som vågar fatta obekväma beslut.

Vad kan vi göra? David Attenborough hittar en trådsmal stig ut ur undergången. Han nystar i jordsystemvetenskaperna. De visar, säger Attenborough, ” att vi måste återskapa den biologiska mångfalden, alltså den som vi reducerat. Det är den enda vägen ut ur denna egenhändigt skapade kris. Vi måste återförvilda världen!”

Så är det. Återförvilda.

Ledorden som sjösätter räddningsplankan är Leva i balans med naturen .

Slutdelen av boken är viktig. Här finns fotnötterna. Massvis med länkar till rapporter och hemsidor, fördjupning och hopp. Det finns faktiskt många som arbetar för att rädda världen.

Vi är många!

/Sigrid Flensburg

Total Page Visits: 688 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *