Aftonflykter

Författare: Helen Macdonald
Förlag: Brombergs förlag
Pris: ca 200 kr

Som liten ville hon bli naturforskare, den engelska författaren och poeten och illustratören Helen Macdonald, författare till boken Aftonflykter, och tidigare böckerna ”H som i hök” och  ”Falcon”.  Med boken Aftonflykter, som denna recension avser, vill denna vetenskapshistoriker få upp våra ögon för naturens komplexitet i allt som lever i den. En komplex värld som inte bara är för människan utan lika mycket på djurens villkor.

Hon beskriver känslan av att få vara med om ett fenomen som få lägger märke till- nattliga flyttsträck över en plats som hon beskriver som” absurt oförenlig med en naturupplevelse. Det handlar om 300 meter upp i luften på Manhattan, en konstgjord värld i glas, stål och betong som varje år skördar över 100.000 fåglar som dras till en upplyst värld och  kraschar in mot sin död 

Boken är en brokig fäll av minnen, möten,  den första näktergalen, sommargyllingens klara  sång, åskvädrens förutsägbara livscykel, sorgen över att det råder förfärliga tider för miljön med ett sjätte massutdöende  som leder till allt tystare och ödsligare landskap runt oss för varje år som går.

” Vi behöver vetenskapliga fakta för att fastställa vidden av nedgången., ta reda på varför den sker och vilka strategiska åtgärder som kan vidtas för att mildra effekterna. Men vi behöver också litteraturen, vi behöver förmedla vad  förlusterna innebär” skriver  författaren.

En total solförmörkelse upplevd på en strand i ruinstaden i Side /Turkiet beskrivs ingående, en upplevelse som skapar en storm av motsägelsefulla känslor hos författaren. Fascinationen av tornseglare som lever hela sina liv i luften en annan berättelse. 

Macdonald  beskriver hur djur och natur kan lindra sorg och lära ut hur tillit skapas, samtidigt som vi  inte ser djur för vad de är. ”De är alldeles för fulla av berättelser vi har gett dem” skriver författaren.

Aftonflykter är en sällsam upplevelse på dryga 300 sidor. Mäktig och underhållande skriver en recensent. Själv upplever jag den som initierad, vilsam och mycket tänkvärd. ´Läsandet bromsas hela tiden upp av tankar kring författarens bild av naturen, djuren/fåglarna  och hur vi interagerar med denna naturrikedom.

Elsa Rensfeldt

Total Page Visits: 229 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *