Ellas äventyr på Sandskär

Strandskatornas sjätte stipendiat och den i särklass yngsta, Ella Bohman fem år från Boden har nyss kommit hem från fem spännande dagar på fågelstationen Haparanda Sandskär, Sveriges nordligaste och östligaste-ö mitt mellan Sverige och Finland i Bottenviken. Med på resan fanns tillika ornitologerna Gunborg Stenvall, Ellas mormor, och Ellas mamma Sarah Stenvall. Så flickebarnet har att brås på som synes.

Somliga kanske undrar över detta att ge ett stipendium till ett barn men i Ellas fall känns det helt rätt, hon har ett brinnande intresse för fåglar och djur o natur och under märkningsveckan har hon med liv o lust och intresse deltagit i arbetet. Hon har sett och lärt och enligt uppgift utgjort en stor källa till glädje och underhållning. Vem skulle inte dra på smilbanden på naturpromenaden med en glad femåring som spanar efter rosa havsörnar!?

Ellas mamma Sarah har sammanfattat Ellas dagar på stationen så här:

”Det var en förväntansfull ung dam som anlände till Fågelstationen på tisdagskvällen. Solen sken, havet låg som ett salsgolv och det kändes mer som en sommardag än tidig höst… Annat väntade runt hörnet och följande 1,5 dygn präglades av storm, regn och pysselväder. Under torsdagseftermiddagen satte vi upp några nät och Ella kunde äntligen få studera en ung sävsparvshona på nära håll. Lyckan nådde sin kulmen under lördagen då stipendiaten fick stifta bekantskap med favoritfågeln talgoxe. Men vistelsen på Sandskär har gett mer än fågelmöten. Älgar, svampar, larver och trollsländor som väcker nyfikenhet och skaparlust. Det är inte alla förunnat, men borde vara en rättighet att barn ska få vistas i, och lära sig respektera, naturen. Hoppas och tror att vi kommer att se fler barn och ungas naturintresse väckas framöver!”

Kloka ord av Sarah. Att barn och unga får uppleva detta och tidigt inkluderas i ideellt arbetet för djur o natur är viktigt. Det är ju dem som ska ta över en gång i tiden. Ingen kan spå vad som ska hända men kanske Ella nån gång framöver blir en av Sandskärs eldsjälar. En värdig efterträdare till den vi instiftat stipendiet till minne av- Ingrid Sandahl. Ella har varm tackat för sitt stipendium- vi Strandskator tackar i vår tur Ella för hennes intresse och önskar henne en fortsättning i det.

Ps. Bilderna är tagna av Gunborg och Sarah- Mattias Öberg och Kerstin Eriksson fanns också på plats i personalgänget. Samtliga Strandskator vilket känns oerhört trevligt.

Total Page Visits: 1521 - Today Page Visits: 1

2 svar på ”Ellas äventyr på Sandskär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *