UPPLEVELSER I SVERIGES NATUR – Guider, platser och kartor

Författare: Erik Hansson

Utgiven av: Bokförlaget Polaris

ca pris: 350:-

Det här är en bok för oss tillfälliga besökare i naturen, för oss turister, som för en stund lämnar asfalten och ger oss ut med mottagligt sinne. Läser man hela boken rör vi oss över hela landet.

Årets Pandabok beskriver 32 platser runt om i Sverige. Tolv av dessa är också nationalparker. Dessutom fördjupas boken med texter från tio fågellokaler från Torhamns udde i Blekinge till Umeälvens delta. Ytterligare tio platser presenteras som tips på botaniska utflyktsmål! Från Artfjället Aartege i Lappland till MästockaLjunghed i Halland och Stens huvud i Skåne. 

Abisko, här med sin kanjon i Abiskojåkka, en av de 32 platser i Sverige som beskrivs närmare i boken
q.

Erik Hansson som gjort årets Pandabok skriver att han är tacksam över alla fina naturområden i Sverige. Natur som trots kalhyggen, kraftverk och annan exploatering står kvar som mellanrum i sargade landskap. Det är dessa, ibland vidsträckta, fläckar med höga naturvärden vi får oss till livs i Upplevelser i Sveriges natur – Årets Pandabok!

Det är WWF, Världsnaturfonden, som utser Årets Pandabok. En bok som ska skildra djur och natur med hållbarhet som röd tråd.

Vi vet inte vad som väntar oss i naturen. Boken ger råd på vägen. Av råden att döma vänder sig Årets Pandabok till nybörjare i naturturistandet. Ta med första förband. Ska du upptäcka djur – en kikare är bra att ha. Stör inte djur medvetet. Framförallt inte när de förökar sig eller har ungar. 

Dagens nykomling i skogen är kanske också stadd vid kassa. Vill du höra fladdermöss ta med en ultraljudsdetektor. En värmekamera är ett effektivt hjälpmedel att upptäcka djur nattetid.

Är du osäker – anlita ett naturturismföretag. Vill du ha närbilder av ett djur, köp ett gömsle.

Vi får också veta vilka kalfjäll man kan bila upp på.

Håv och lupp är bra redskap i studiet av småkryp. Stackmyran tillexempel! Tipsar en av experterna i boken, entomolog Moa Pettersson.
Pandaboken frestar med ett kapitel om naturfoto. Och visar ett pangfoto av en skärfläcka.

Boken är pedagogiskt uppdelad i guider som beskriver vad som rör sig och växer i utvalda områden. Exempelvis fjärilar, kräldjur, järvar och vitsippor. Dessutom beskrivs hur man bäst fotograferar naturen och vilka olika naturtyper som finns. Plötsligt infogas ett kapitel om snorkling! Det finns ett tjugotal snorkelleder, nästan alla i södra Sverige, alltså riktiga leder i vattnet utmärkta med bojar, rep och skyltar. Här får läsaren ytterligare en varning. Det är inte lika enkelt att simma i havet som i en bassäng.

Boken griper om väldigt mycket och följdaktligen skrapar den bara på ytan. Därför är det tacknämligt med de många hänvisningarna till djupare läsning i appar och böcker, som Pandaboken bjuder på. I avsnittet om fåglar och fågelsång saknar jag gratistipset, nämligen SR PLAY appen. Där finns ett 40 tal lektioner i fågelsång i Livet enligt Naturmorgon i P1. Plus timvis med fågelsång direktinspelade en majnatt från hela Sverige.

Kartorna som inleder beskrivningen av de 32 platserna är viktiga. Det är bra att få en detaljerad överblick där tillochmed torrdass är utmärkta.

Ottenby, knutpunkten för fågellivet i landet. Härifrån södra udden rapporteras högst antal fågelarter i landet varje år. Och många fågelskådare.

Det är konstigt vad som fastnar i ens huvud när man läst en bok. Kvar i minnet av denna Pandabok är beskrivningarna av hur havsörnar vill komma åt moderkakan hos en gråsäl medan den inte bryr sig om själva sälungen. Det var också fascinerande, i ett kapitel om oätliga men fina svampar, få läsa att trollsmör kan förflytta sig två centimeter i timmen, ungefär som en amöba.

Jag tycker texten i boken står lite på avstånd och återberättar som ur en broschyr. Fler målande iakttagelser hade skapat ett starkare sug ut. 

Sigrid Flensburg

Total Page Visits: 29 - Today Page Visits: 1