Strandskator på Rödkallen, 13-15/8- 2010

Fredag den 13:e augusti kl. 14.00 for vi ut med båten Nova från Granuddens hamn i Luleå, med Kjell vid rodret. Fyra Strandskator, Gunborg, Sarah, Per och undertecknad, såg fram emot en fågelrik och spännande fågelskådarhelg. Rödkallen nästa!

Längst ut i Lule skärgård ligger den, ön Rödkallen, där vi tillbringade tre härliga dagar. Det tog drygt en timme att färdas dit med båten, som visade sig vara av modell större, en riktigt skön tur över böljande hav med andra ord.

Och fåglar såg vi, både på ön, i vattnen runtomkring och flygandes kors och tvärs över ön..

 

Tyvärr lyckades vi dock inte låna båt och ta oss ut till Storgrundet, en ö i närheten, där skräntärnor med flera intressanta arter häckar. Vi fick istället rikta tubkikaren mot ön från vår stugaltan.. Det gick bra det också.

Vi kom upp i ca 45 skådade fågelarter, fick se en havsörn sprida skräck i öns vitkindade gäss-flock, tog del av labbparets jakt efter föda, såg tobisgrisslan fiska i hamnen, hade hussvalor häckandes under stugtaket, såg stora kullar med småskrakar och en stor skarvflock, gick upp i arla morgonstund och åt frukost ute på altanen i sällskap av gulärlor, stenskvättor och ängspiplärkor i mängd, njöt av en mycket vacker solnedgång på fredagskvällen, hade det riktigt trevlig alla dagar tre och pratade en massa fåglar med varandra!

Och vi är alla fyra övertygade om att vi vill åka tillbaka till ön i vår!

 /Kirsti

Total Page Visits: 1189 - Today Page Visits: 1