Strandskator i storm :) 4/6-2011

Oj vad vi fick hålla i hatten på skådardagen i Ön som annars ALLTID 🙂 bjuder på fint väder. Vi var sju skator som hade samlats för att titta på fågel och natur i två lokaler i Ön/Kängsöområdet. Först åkte vi till Ågrundet som inte ligger långt från Råne älvs utlopp. Här tog vi oss över ett hygge ned till stranden av älven med lite kärrliknande natur, små gräsöar och små vattenytor där det säkert brukar samlas där på vårarna. Nu var det tomt på fjäder så gott som. Men vi studerade lite natur istället som vacker mossa, blommande kabbeleka och annat fint. Ute i älven låg flera båtar med folk som rodde drag efter vårgäddan.

Sen tog vi oss vidare per bil ned till Kängsö hamn och intilliggande Rånefjärden. Jag hade sturskt utlovat möjlighet att se gråhakedopping och här blev vi verkligen bönhörda. För direkt vi monterat upp tubkikarna så rattade Kirsti in paret gråhakedopping och vad mera var så fick vi titta direkt in i sängkammaren för paret var just i färd med att para sig minsann och de hade ceremonier för sig också. Riktigt spännande. Vi såg också hur de flitigt förde bo material till det gemensamma hemmet.
Över allt detta födosökte också en tornfalk som lyste vackert mot den stormskyiga himlen.

Nöjda drog vi så till Ön och mänskligt födosökande vid älven nedanför Elsas hus. Vinden rev rejält och en svart molnfront seglade hotande närmare och närmare. Eldmästare Per hade just fått upp en ståtlig eld men innan våra grillkorvar var genomvarma så var ovädret över oss med hagel och regn. Vi fick fly inomhus men hade det mysigt och trevligt ändå trots att vi var både tilltufsade och lätt blöta.

Efter ovädret kom solen tillbaka och vi gick en liten runda i markerna och väckte en sovande morkulla, irriterade en hackspett som boar i en gammal asp, en liten njutbar solig promenad i den blommande försommarnaturen.
Den rackans rosenfinken som skulle bli dessert på den ornitologiska anrättningen hade dock bestämt sig för att hålla tyst denna dag. Kanske sjön han sig hes timmarna innan alla medverkande anlände 🙂 Nåja naturen kan man inte befalla, bara betrakta ta vad som bjuds av.

/Elsa text och några bilder

 

 

 

Total Page Visits: 1032 - Today Page Visits: 1