Strandskateskådning i Gammelstadsviken lördag 14/5-2011

Strålande solsken från klarblå himmel, drygt +10 grader och ett glatt Skatgäng som tillbringade en stund ute vid fågeltornet i Gammelstadsviken.. Härliga tider!

Vi blev sammanlagt åtta stycken plus en snäll hund som skådad, grillade korv, fikade, pratade fåglar m.m. och njöt av det fina vårvädret: Strandskatorna Gertrud, Peter och Malin från Luleå, Lisbeth och hennes väninna Barbro (kanske snart Strandskata 😉 ) och hunden Pepita, Per och undertecknad från Sävast och ornitologen Stefan från Boden (förhoppningsvis en blivande Strandskata han också!).

Väldigt trevligt med så många likasinnade samlade runt grillplatsen!
Medan vi fikade svepte två av tre bruna kärrhökar förbi på hyfsat låg höjd. Hökarna såg vi flera gånger även från tornet..

Nedanför tornat skådades både paret skedand (med sina skedstora näbbar) och paret snatterand (som envist höll sig i skydd av vasskanten, nästan osynliga med sina brunspräckliga färgteckningar.

Fjärden längre ut färgades vit av vackra storskrakar i stora flockar. Även viggflockarna var rejäla.. räknade till närmare 30 st. fåglar i den största av dem.

Vad såg vi mer.. jo, grågäss, en ensam kanadagås och likaså en ensam sångsvan (kanske den andra hälften av dem låg och ruvad på ägg?) gräsänder, dvärgmåsar och andra måsfåglar, knipor, bläsand, skäggdoppingar, svalor, sävsparv, kricka.. Vid stranden sjöng talgoxe, svartvit flugsnappare och rödvingetrast.

När en del av Skatgänget begett sig hemåt satt Gertrud och jag kvar en stund vi elden medan Per tog sig en tupplur på en av bänkarna. Då dök hastigt och lustigt en tretåig hackspett upp från ingenstans och satt en (mycket!) kort stund i en av de närmaste björkarna. Trevligt! Det är första gången jag skådar en sådan på den fågellokalen.. Även en fin rödhake visade upp sig för oss i skogskanten.

En stund senare var det bara Per och jag kvar.. Vi hade packat med oss middagsmaten också så vi tillbringade resten av dagen vid tornet. En riktigt fin eftermiddag med fortsatt solsken och några fler fågelarter som dök upp på fjärden. Vi såg två gråhakedoppingar, en svarthakedopping, fiskgjuse, förbiflygande gluttsnäppa och skogssnäppa, hörde årets första lövsångare, såg skedandsparet para sig i en av vikarna och fick sedan ett fint avslut på hela dagen vid 18-tiden av en mäktig skräntärna som fixade fisk till kvällsmat utanför tornet.

Hoppas det blir fler turer som denna!

/Kirsti

Total Page Visits: 939 - Today Page Visits: 1