Strålande vårfågeldag 21/4-2014

Vilken kanonväder vi hade ute i Alvik på Vårfågeldagen. En jämn ström av besökare fick se både det ena och det andra i luften och på de snöfria fälten. En pilgrimsfalk lät sig länge beskådas, en ung havsörn visade upp sig flera gånger då den kretsade över fälten med sädgäss och grågås.

Förutom att örnen var pampig att se på så var vi tacksamma för att den sate fart på flockarna på backen och vid ett tillfälle kom det ett härlig uppflog med massor av gäss.

Tranorna var det lite sparsmakat av men ett tiotal fick vi se flygandes över och förbi. Lärkor drillade i skyn, tornfalken ryttlade, spoven bjöd på serenad, en stenfalk hade noterats innan fågeldagen tog sin början, ljungpiparen pep till några gånger. Svanarna bredde sina vita vingar och mycket, mycket mera.

Den här fina dagen hade dock inte blivit hälften så fin om inte för alla trevliga besökare! Till exempel 11-åriga Linnea som hade tagit sin pappa med sig. Kanske är hon en blivande Strandskata vem vet.

Och de små damerna Iris, 6 år, och hennes lilla syster Ellen, 3 år. Två bedårande småflickor med egna kikare varav den ena kreativt tillverkad av två toarullar 🙂 Vad månde bliva.

Här träffade vi också Peter med fru som stannade hela dagen och förmodligen fick superbilder med sin fina kamera. Och Anette visade film på sin mobil med sångsvansserenad och så berättade hon om ett häftigt möte med en trana i nittiograderskurvan i Alvik.

Några nämnda men inga glömda, tack alla ni som kom och delade dagen med nätverket!! Det var trevligt att få träffa er alla och välkomna igen både som medlemmar eller som deltagare vid aktiviteter som vi ordnar. Nästa gång kanske vi ses i Gammelstadviken, håll koll på hemsidan!

Frågetävlingen var en svår nöt att knäcka. Det blev faktiskt bara en enda vinnare med alla rätt som alltså vinner fågelbok, Kuriren-ryggsäck och en Kuriren-mössa- GRATTIS säger vi till dig med emailadressen info@hjortberger.se.

Andra priset går till Stina West som fick sex rätt av sju. Grattis! Du vinner en Kuriren-ryggsäck och en kurirenmössa samt en fågelholk.

Tredje priset går till Lars Harnemo som vinner en fågelholk för sina sex rätt. Grattis!

Vinsterna hämtas i Mediehusets växel på Robertsviksgatan 5 i Luleå (mellan Landstingshuset och OK.)

 

Här är artlistan på det vi såg under dagen, med antal exemplar (cirka):

Alviksgården:

Sångsvan 16

Grågås 50+

Sädgås 50+

Sånglärka 5

Tornfalk 1

Tofsvipa 15

Storspov 4

Pilgrimsfalk 1

Trana 8

Kaja 6

Skata 5

Havsörn 2 (vuxen/juv)

Blå Kärrhök 1

Ringduva 5

Ljungpipare 1

Gråtrut 30

Sädesärla 2

Havstrut 2+

Kråka 4

Stenfalk 1

 

Klubben

Gräsand 50+

Bläsand 50+

Kricka 1+

Sångsvan 10

Trana 8

Grågås 30

Sädgås 30

Stjärtand 1

Sädesärla 1

 

Mörön

Skogssäppa 1

Canadagås 1

Skrattmås 5

Fiskmås 1

Storspov 1

Tofsvipa 1

/Strandskatorna gnm Elsa

Total Page Visits: 1029 - Today Page Visits: 3