Öland 11/5-17

Öland ett land för sig

Ja så kom den då den efterlängtade dagen (11/5-17) då fem Strandskator satte sig ombord på stålfåglarna och drog till Öland. Ett ”land” som inte svek förväntningarna och bjöd på rika upplevelser och fyra härliga dagar fyllda av naturupplevelser i fina lokaler och trevligt sällskap både över tubikare och ett glas med en go matbit till om man räknar bort de articifiella kroppkakorna som slank ned precis efter att vi kommit ned från Ölandsbron.

Under två svinkalla och två försomriga dagar var vi på luffen i hyrbil och utforskade en rad lokaler vi hittat själva eller blivit tipsade om. Eckles-udde och Beijers hamn var två. I den senare var vi med om ett underbart bonuskryss. Nog hade vi väl förhoppning om att få se halsbandsflugsnappare och en halv dag kajkade vi runt i lokalen och såg en massa fint både från väl ordnade spänger och torn men ingen halsband visade upp sig.. Men när vi skulle äntra vår hyrbil såg vi att det stod folk och fotograferade framför huven. Och glädjen var total när vi fick se en halsbandflug i full action med att jaga bort andra fåglar från en tilltänkt holk. Dessvärre hade mitt kamera batteri dött ett tag innan men Kirsti fick bild på gynnaren.

Under dagarna som även innehöll besök på vackra Ottenby fågelstation vid fyren Långe Jan, fick vi se och höra hela 102 fågelarter, berglärka, vattenrall exempelvis.

Våra dagar ackompanjerades annars av pampiga massöverflygningar av sträckande vitkindade gäss. Himlen var full av svarta streck som drog mot den arktiska tundran. Och vi fick veta att det slogs rekord. Innan vi lämnat ön hade runt en halv miljon!! gäss sträckat förbi. En fantastisk upplevelse bara det. Att det sen vimlade av små söta rödhakar och koltrastar gjorde ju inte det hela sämre.

Vi bodde fint och trevligt på Degerhamns brukshotell, en bra knutpunkt för våra utfärder och med hyfsade priser.

Sammantaget hade vi en supertrevlig och hellyckad resa där allt gick han i handske förutom lite glasögonmalörer och annat debacel. En tur till denna vackra ö i maj kan klart rekommenderas:)

/Elsa, Kirsti, Marie, Gunborg och Kerstin

 

Ölands-kryss!

102 arter blev det på tre dar, vi hann besöka flera fågellokaler under resan, från Färjestaden och söderut och såg flera rariteter. Många av oss fick flera ”livskryss”. Det som stack ut mest var kanske Halsbandsflugsnapparen. Men även Skärlfäckan var vacker att titta på. Riktigt pirr i magen blev det söndag morgon när vi stötte på en skön sjungande Näktergal. Steglitsen var inte fy skam den heller.

Mvh Gunborg

Total Page Visits: 897 - Today Page Visits: 1