Juli 2009 Första träffen

Om hur det hela startade

I en av julis första dagar, 2009, samlades vi en handfull kvinnor, i Ön Råneå, för att bilda ett fågelskådarnätverk för tjejer. Vi tyckte att det behövdes. Ornitologin är kollosalt mansdominerad och kulturen kanske inte riktigt det man känner igen sig i som tjej. I alla fall inte om man är nybörjare, därmed inget ont om de manliga skådarna.
I ett fantastiskt vackert väder satt vi då där på tunet till min gård vid Råneälven, strax innan denna landets största skogsälv mynnar ut i ett glittrande hav.  Skog åkrar och ängar, stränder och älvholmar fanns inom spejarhåll och knappt hade vi samlats förrän två av tjejerna Eija och Kirsti började höra ”rariteter”.” Det låter som att du har strandskata här” upplyste dom dagens kaffekokande värd om, (undertecknad, alltså) Och hur sant det var insåg vi ju inte då om man ska anspela på vårt namnval.
”Och drillsnäppa och… och ja så där höll dagen på,  med lyssnande, tittande och artande, underbart trevligt och lärorikt!

I några veckor hade jag haft en röd och grann rosenfinkshanne hos mig på gården. Ett urläckert tomtkryss! Och jag hade i min inbjudan till de andra nätverkarna varit rätt stöddig när jag närmast utlovat att finken skulle vara dagens dragplåster. Men timmarna gick och finkrackarn antingen satt och höll näbben i lövverken eller så var han på annat håll. Kanske visste han att här var det stora ornitologiska grejer på gång.
Precis innan det var dags att säga tack och på återseende dök han äntligen upp och visade sig i sin prakt och sjöng sin please to meet you-strof” och vår allra första nätverksdag var räddad:)

Och här är vi nu, i full färg med att förverkliga det vi tänkte oss. Ett forum för alla intresserade fågelskådande kvinnor.
/Elsa

 

Total Page Visits: 895 - Today Page Visits: 1