Bodens skjutfält 20/3-2016

Vi var ett glatt gäng strandskator som hade stämt träff nere vid kraftverksbron i Bodforsen, Boden. Så roligt att så många kom, vi var 24 glada fågelskådare som Jan Andersson skulle guida runt på skjutfältet i det soliga vädret. Vi fick börja med att lämna några av 14 bilarna vid punkt 49 för annars hade vi inte fått plats på de smala vägarna ute på skjutfältet.

Man kan väl säga som så att vi hade tur med vädret… men fåglarna var nog färre än skådarna, men roligt hade vi ändå. Att få ta del av Jan Anderssons fågelkunskap och höra Jan berätta om alla roliga äventyr han fått vara med om genom åren ute i fågelmarkerna.

Vi stannade vid 5 olika matningar på skjutfältet, den första såg vi två talgoxar och vid den andra lockade Jan fram en spelande sparvuggla. Okey då den visade sig inte men den spelade i varje fall. Vi åkte till ån ute vid skjutfältet för att om möjligt se en strömstare men vi fick nöja oss med vacker natur och en adult havsörn som plötsligt flög över oss. Vi passade på att ta en fikapaus där ute i solskenet och titta på två småkära större hackspettar.

Vi åkte vidare på de hala vägarna, försökte ta en omväg för att undvika backarna som var glashala. Lite spännande blev det allt när Jans bil plötsligt tappade fästet i en backe. Tur var det att vi inte stod 14 bilar på rad, för alla fick backa ut till ”slätare marker”. Men allt gick bra och vid nästa stopp såg vi till och med talltita, blåmes, talgoxe och domherre.

Så under denna exkursion såg vi och hörde 9 arter. Alla uppräknade här: Talgoxe, blåmes, havsörn, sparvuggla, större hackspett, nötkråka, korsnäbb ob, domherre, talltita.

/Gunborg Stenvall

Total Page Visits: 831 - Today Page Visits: 1