Bättre en lappmes i handen.. (Jokkmokk, 12/11-2011)

Fågelmatningen i Talvatis-reservatet, Jokkmokk, är verkligen en pärla! Det kunde vi Strandskator återigen konstatera när vi i lördags den 12 november besökte matningen. Vi var hela nio Skator med på resan, bland annat tre av våra senast anslutna medlemmar, ungdomarna Mattias och amerikanska Jacqueline och hennes man Peter som är engelsman. De fick riktiga livskryss på matningen och en sällsam upplevelse. Alla deras förväntningar uppfylldes kan man säga utan att ta till i överkant.

Vi guidades till matningen av Kjell Wågberg som bor i Jokkmokk och som är en av landets skickligaste träsnidare och skapar läckra fåglar.Och vi fick också träffa en nybliven fågelskådare från J-mokk, Anna-Lena, som ordnade en mysig eld vid matningen och kokade suupergott skogskaffe och bjöd på hembakt. Såå mysigt och omtänksamt, tack tack!! Och välkommen till nätverket!! båda två.

Kjell underhöll oss med intressanta berättelser och vi hade jättetrevligt, vi tackar så mycket för det! och hoppas vi kan återknyta kontakten igen framöver.

För er som inte var med vill jag berätta lite om vår dag:

Vi reste kl 7 i två bilar från ett dimmigt och grått Luleå. Vädret blev bättre och bättre och temperaturen sjönk drastiskt i Haradstrakten till minus nio. I Jokkmokk, vid Talvatissjön som hade fem-centimetertjock is, lyste en slösande sol och det var sagolikt vackert och vindstilla. Vi vandrade med Kjell upp till matningen genom den mysiga skogen och när vi kom fram till matningen flög tre lavskrikor oss nära nog till mötes!! En ljuvlig syn, inte minst för de i vårt niomanna-sällskap som aldrig sett denna vackra art. Även tofsmesen dök upp med sin ståtliga mössa och lappmesarna lät sig tryggt matas ur händerna på förundrade fågelskådare, de söta talltiorna fanns förstås på plats liksom blåmes, talgoxe, större hackspett och domherre.

 

Vi var vid matningen knappa två timmar och det var inte en död stund, fåglarna frekventerade matningen konstant och försåg sig av vår medhavda korv, ost ,skalade solrosfrön och annat godis. Det är helt otroligt häftigt att kunna stå bara metern ifrån våra vackra gammelskogsfåglar och man känner en sådan tacksamhet att få vara med om upplevelsen och över att det finns eldsjälar som Kjell och Mats K som lägger ned stora pengar ur egen ficka för att hjälpa dessa vänner genom en mörk och kall vinter.

Vi i nätverket hade förstås köpt med oss fågelmat som tack för det fina mottagandet från Anna-Lena och Kjell.

Vi var mycket nöjda när vi rattade hemåt och strax nedanför Harads började faktiskt storspoven drilla -ja inte ute, även om nu novembervädret påminner mer om vår än senhöst-Nej det var ringsignalen till Lisbeths telefon och hennes Kjell, även han Strandskata, som ringde nedifrån landet. Och han hade en nyhet som inte vi skator hade pejl på. I Bodens centrum hade en härfågel uppehållit sig under dagen. Vi styrde kosan till platsen men ingen härfågel fann vi.

Nåja, vi var väldigt nöjda ändå skall sägas. Och nu planerar vi nya upptåg:) Närmast på tur står årets ”Julbord” på vår egen matning på Bergnäset där vi fyller på mat (prelliminärt) varje söndag runt kl 10, välkomna ni som har lust att vara med.

Till våren har det framförts önskemål om resa till både Haparanda-Sandskär och Rödkallen, och gärna Hornborgasjön 😉 Det ska vi försöka fixa. Har du som läser detta flera önskningar? Berätta för oss!! Skriv till Strandskatemailen!

/Elsa text och foto, Kirsti foto

Total Page Visits: 1279 - Today Page Visits: 1