av Sten Bergström, Mats Andréasson och Torbjörn Skogedal
utgiven 2020 av Votum förlag
ca pris: 290:-
Allt handlar om perspektiv. Östersjön kan kallas Europas största flod! Lika vattenrik som Mississippi. Om Östersjön betraktas som ett avrinningsområde och utloppet går vid Bälten och Öresund.
En av några omvälvande och nyttiga randanmärkningar i boken Vid rinnande vatten.
Bara TRE procent av allt vatten på jordklotet är sötvatten. Två procent av dessa är låsta i is. Den procent som är kvar utgörs av grundvattnet. Men några ynka hundradelar av denna enda procent kan man kan se med ögat, det vill säga sjöar, floder, älvar och andra vattendrag. Det är detta vatten boken Vid rinnande vatten handlar om. Alltså vattendragen i Sverige.
De tre författarna, Sten Bergström, Mats Andréasson och Torbjörn Skogedal, är proffs inom sina områden kring vatten, miljöfrågor, vattenkraft, klimatförändringar och biologi. Sten Bergström var SMHIs forskningschef under perioden 1992 – 2005.
Man behöver inte vara nörd och insnöad på vatten för att få intressanta uppslag i boken. Den spänner över alla tänkbara ämnesområden. Historia, infrastruktur, hydrologi, exploatering, natur, kultur. Gemensam röd tråd är vattnet som rinner förbi.
Ett smart grepp för att kunna berätta om och kunna infoga tusentals infallsvinklar författarna fått kring det rinnande vattnet i Sverige.
Har du egna frågor kring vatten när du börjar läsningen har du en givande läsupplevelse framför dig. Något som driver dej framåt i studerandet. Vad betyder vattnet för landskapet? Hur har människan utnyttjat det rinnande vattnet? Hur har exploateringen förändrat landskapet. Vad händer med det rinnande vattnet när klimatet förändras? Hur ser kretsloppet ut? Vilka vattenutmaningar står vi inför?
Läs boken i små nypor, det här är ingen bok man sträckläser. Det är en lärobok såklart där små reseberättelser interfolieras, ibland med en skör tråd till vattnet.
Vid rinnande vatten inleds med en svepande rubrik ”Människans arbete och samhällets förändring” och fortsätter med översikter kring älvar ur mer specifika synvinklar. Industrins älvar, turisternas älvar, Mälaren, Skånes rinnande vatten, vattnen in i och ut ur Vänern, vatten från småländska höglandet etc. etc.
Alla kan säkert hitta någon eller några rader om ”sin” vattenfåra. Här berättas otroligt mycket; fakta och kuriosa om frimärksflottaren till sjösänkningar; textsnuttar med kultur om hur ”Änglamark” kom till; om poeten Paulus Utsi som skrev ”Deras behov har ingen gräns” om kraftverksbyggena och regleringarna i Luleälven. Plats får också korta möten med människor som tex en dammbyggare eller en flottaredotter.
Att läsa boken känns att likt en fjäril lätt snudda vid en blomma och strax lyfta till nästa. Men vid slutet av läsningen vet man i alla fall vilket område man vill fortsätta att fördjupa sig i. Tusen sinom tusen faktauppgifter staplas i Vid rinnande vatten.
Det berättas om rekord på var och varannan sida. Den som gillar jämförelser får här sitt lystmäte. Största insjön, vattenrikaste älven, högsta dammen, största regleringsmagasinet, största vattendraget, mest berömda fågelsjön, mest typiska växten längs ett vattendrag, längsta tunneln, högsta vattenfallet, mäktigaste vattenfallet…
En fascinerande bild i boken är kartan över vattenflödena i Sverige. De 70 största. Jag ser ett skelett framför mig där älvarna norrut föreställer tjocka revben i bröstkorgen på Sverige. Åarna söderut är spinkiga lår- och vadben. Utan annan jämförelse i övrigt.
Vad är det för skillnad på å, älv, jokk och bäck? Och varför finns det inga floder i Sverige? Vad ett vattendrag kallas för beror på var man bor. Älvar i Värmland kan vara mindre än Norrlands åar. Sålunda kunde det vara knepigt för en juoksengibo vid Torneälven att förstå varför det var livsviktigt i skolan att banka in namnen på vattenfyllda ”diken” i Halland.
Många vattendrag i Sverige har samma namn. Det vanligaste är Kvarnbäcken. Det finns 148 stycken!
Minsta vattendraget är en rännil. Den finns fotograferad i boken förstås.
Fotona i boken är överlag fascinerande, vackra, talande, informativa. Bara superlativ! Jag ägnade lika mycket tid åt att studera fotona som att läsa själva boktexten.
Den röda tråden i boken är vattnet som rinner förbi. Det finns ytterligare en röd tråd. En varm känsla för Sverige.
Sigrid Flensburg