Tranorna vid Hornborgasjön

Ansvarig utgivare: Västergötlands Ornitologiska förening

Antal sidor: 96

Pris: cirka 130 kronor

 

I mer än 40 år har ornitologerna Clas Hermansson och Alf Karlsson studerat tranorna vid Hornborgasjön. Och nu i mars släpptes boken med samma namn. Det är en intressant skildring av denna pampiga budbärare av våren. Tranan fascinerar alla, från tummetotten som tittar på skådespelet tillsammans med mamma till den initierade fågelskådaren och ornitologen.

Boken är fylld med vackra,informativa foton, inte minst det läckra omslagsfotot av falköpingsbon tillika nyblivna Strandskatemedlemmen Jan Johansson som vårt nätverk hade glädjen att få träffa när vi var i Hornborgasjön nu i påsk.

Boken berättar om tranräkning som förekom redan 1956 .Tio år senare engagerades Skövde fågelklubb och 1983 bildades Hornborgasjöns fältstation och sedan dess samordnas räkningarna av Alf Karlsson.

I fjol var det rekordår med 26.500 tranor. Jubileumsårets 2013 uppvisar en ordentlig dipp på grund av ett besvärligt väderläge efter flyttvägen mot Sverige.

Boken berättar pedagogiskt och mycket trivsamt om fakta kring tranan,ofta roligt illustrerat av bygdens store konstnär Göran Löfwing.

 

Hur gammal kan tranan bli, fryser den då vårvädret inte svarar upp till det förväntade. Vart övervintrar den och hur bär man sig åt för att räkna alla tiotusentals individer. Allt man kan vilja ha svar på finns i Hermanssons och Karlssons verk.

/Elsa Rensfeldt mfl medlemmar i Strandskatorna varav flera passade på att köpa med oss boken hem vid vårt Hornborgabesök.

 

 

Total Page Visits: 1139 - Today Page Visits: 2