Till träden

 

Författare: Åsa och Mats Ottoson
Foto: Roine Magnusson
Form och illustrationer: Mattias Käll
Förlag: Votum-Gullers
Pris: 319:-

 

Ja ja jag vet, jag har ju den här boken i min hand för att recensera den. Jag ska inte lägga in mina egna berättelser men jag kan inte låta bli, jag inspireras och far iväg i tanken när jag läser om Allans förhållande till sina barndomsträd som vänner och Roger som renoverar sin 1600-tals gårds 243 bjälkar och ersätter dem i solid ek. ”Mitt hus var ett ekollon en gång” …
Sånt, just sånt rör om i sinnet hos en natur och trädälskare och jag läser vidare i denna 227 sidor tjocka bok ”Till träden”. Att läsa den här trädbibeln det är som att hitta hem en kväll när vinden gnyr och värmen hägrar bak upplysta fönster.

Jag är bara två sidor in då tanken drar mig in i den egna trädvärlden. Jag förstår vad författarna Mats och Åsa Ottoson och fotografen Roine Magnusson förmedlar, jag drar likhetstecken och nickar medan jag läser, bläddrar och läser, nickar, ler bläddrar och läser…

 

I utkanten av min sommarvärld ser jag den gamla grova storbjörken som har en stam mera som en gammal tall än en nordisk blond betula. Jag frågar den om råd, berättar saker för den, säger godnatt till den i dimtunga sommarnätter under midnattsol och jag förundras över dess magnifika krona när 100 kråkor lösgör sig i en aldrig sinande sommarström. Det är magi, det måste vara det!

Elsas egen björk.

Det här boken är en vän som borde ligga och vänta varje kväll på ditt nattygsbord. Den är till dig som älskar träd, trä, klättring, forskning – här finns en inriktning för alla,-Trädet som utlärare av psykosocial riktning, förmedlare av budskap, tröst, skydd och kontinuitet och en pålitlighet bortom graven till och med.

Köp den. Läs den. Titta på de magiska bilderna.

/Elsa Rensfeldt 

 

Total Page Visits: 865 - Today Page Visits: 1