Sveriges fjärilar

 

En fälthandbok över Sveriges samtliga dag och nattfjärilar

Boken säljs av Aprilina AB, www.sverigesfjarilar.se

Pris: 850 kronor

 

”Vill ha” säger naturnörden ofta om läckra, intressanta, informativa fackböcker. Men när det gäller den nya fälthandboken ”Sveriges fjärilar” som omfattar landets alla 1091 storfjärilar- dag och nattfjärilar, så handlar det snarare om ”måste ha”.

Denna tegelstenstunga men ändå handbokssmidiga fjärilsbibel är helt underbar, varken mer eller mindre.

Strunt samma att den kostar en liten nätt förmögenhet -den är värd vartenda öre.

Fälthandboken är späckad med klara tydliga och vackra färgbilder. Man får se hur fjärilarna ser ut i det vilda, man får också info om hur vissa artkaraktäristiska larver ser ut. Fjärilarna är också på ett ljuvligt vackert och upplysande sätt exponerade som preparerade exemplar på 82 fantastiska färgplanscher. Man nästan svimmar av hänförelse- så fint är det faktiskt!!

Vid varje art finns en liten Sverigekarta som visar vart arten kan tänkas återfinnas. Sålunda kan du när du läser om den vackra hedblåvingen se att den finns i hela landet och ända uppe i fjälltrakterna.

Boken är full av storståtliga exemplar med både spektakulär form och färg. Själv föll jag i trance över en högnordsik höfjäril i gulgrönt med röda detaljer, en art som är knuten till vår nordligaste fjällvärld, en grann syn på fjällheden står det att läsa i handboken.

 

I boken beskrivs familjernas,underfamiljernas och den specifika artens kännetecken, förväxlingsarter, flygtid, övervintringsstadie, värdväxter utbredning och förekomst i Sverige.Den allra senaste systematiken presenteras. Allt anges med de svenska och internationella vetenskapliga namnen.

Fanns det ett Nobelpris i entomologi så borde författarna av detta praktverk i fältmodell ha det, Håkan Elmquist, Göran Liljeberg, Morten Top-Jensen och Michael Fibiger.

Som sagt -är du det minsta intresserad av fjärilar så är denna bok något du inte kan vara utan.

/Elsa Rensfeldt

 

 

Total Page Visits: 1394 - Today Page Visits: 1