Nära fåglar

 

Författare: Mats Ottosson och Åsa Ottosson
Foto: Roine Magnusson
Utgiven av: Bonnier fakta
Ca pris: 280:-

Det här är inte en bok om enbart fågelskådning utan en reflektion om livet i stort gällande kontakten med fåglar som vi har förmånen att få vara en del av.

Väcker en nyfikenhet hos människor som kanske inte kan något alls om fåglar som vi har runtomkring oss i vår vardag, på väg till jobbet eller skolan, tex en mås på en lyktstolpe eller ett kvitter.

Nästa gång kanske man vill titta närmare på dessa underbara ”saker” som flyger högt upp genom en kikare. Det är att väcka nyfikenhet i en helt ny värld. Dessutom så är det ju olika fåglar vi ser beroende på de olika årstiderna vi har.

Det är härliga bilder på alla fåglar sett från ett annorlunda perspektiv, närbilder så man kan se in i deras blick tex en lappuggla. En del texter beskriver hur viktig en hanes sång är vid häckningssäsongen samt hur vi människor påverkas ända in i själen när fåglarna kommer tillbaka till sina häckningsplatser när våren är i antågande.

Vi behöver inte alltid veta vilken art av fågel som kommer till oss, utan att de kommer åter och att få njuta av deras sång det räcker gott och väl i vårens härliga tid, man blir väldigt ödmjuk av sådana värden. Detta förmedlas i denna underbara bok, de mjuka värdena!

Avsnittet om tornseglarens elegans i luften där de äter, dricker, sover och parar sig medan de flyger, samt samlar på byggmaterial. Det är en helt ofattbar värld hur de klarar allt detta!!

I boken beskrivs även om hur viktig vår relation till fåglar är tex om vi blir sjuka eller har ont, så kan en film med fåglar och deras kvitter bli som medicin för vår kropp och själ

 

Många av texterna kring varje fågel kan också innehålla saker som hänt från verkliga livet i kontakt mellan människa och fågel.

Det här är en bok utöver de andra fågelböckerna jag har, kan varmt rekommendera den.
Jag har tagit den till mitt hjärta, bläddrar i den ofta och bara njuter!!!

Recensent Berith Isaksson

Total Page Visits: 1011 - Today Page Visits: 1