Muttos – Muddus nationalpark

 

 

Författare Ola Engelmark
Förlag: Votum-Gullers
Utgivningsår: 2014
Pris: 255:-

År 1942 beslutade Kung Gustav V att Muddus nationalpark skulle bildas. Muddus, eller som den heter på samiska, Muttus, har varit och är en källa till skönhetsupplevelser. Många är exempelvis de Norrbottniska skoklasser som genom åren styrt kosan hit när det varit dags för skolavslutningsresor. Och för många har det blivit minnen för livet, att få vistas i en ”orörd” natur.

I boken Muttos, Muddus nationalpark Obändig mångfald, kulturarv och skogshistoria, tar författaren Ola Engelmark, docent i skogsekologi, med oss på en skön vandring i ett stycke av världsarvet Laponia belägen sydväst om Gällivare och Norr om Jokkmokk i Norrbottens län. Nationalparken omfattar 50.000 hektar.

I boken delar Engelmark med sig av sina kunskaper om skogen men även känslorna och äventyren som man kan få uppleva i denna den sista vildmarken. I boken får du som läsare blicka ut över vidsträckta myrar, orörda naturskogar över vilka kungsörnen seglar på fria vingar och där mångfalden inunder är rik.

I boken förmedlas den moderna människans möjlighet att hitta stillhet och kontemplation men även inse sin litenhet när naturkrafterna sätter emot.

På ett filosofisk vackert sätt berättar Engelmark om varför han och andra kollegor ägnar sig åt skogen och hur de vill förstå och analysera, skydda och använda den.

I Muttos finns en tall som grodde på 1200-talet, den har överlevt minst sex bränder och står alltjämnt på Stuor Tjudek. Tanken svindlar och man önskar man stod intill och kunde titta upp i dess krona.

/Elsa Rensfeldt

 

 

Total Page Visits: 955 - Today Page Visits: 1