Möten med jättar: de stora träden berättar

Text och foto: Gert Olsson

Utgiven av: In Nature Förlag
Ca pris: 380:-

När jag hörde talas om denna utgåva sa det kling i mitt inre. Stora gamla träd slår an en ton hos många av oss av någon anledning. Jag har alltid varit fascinerad av gamla grova träd och gärna besökt dem, såväl privat som i mitt förra yrke-journalistens. Och många äro vi som har samma känsla för gamla jättar vilka år efter år, decennium efter decennium och århundrade efter århundrade ser släkten komma och gå. Men vad är det som skapar denna känsla?

 Ja svar ger denna vackra bok på 248 rikt illustrerade sidor.
Författaren och fotografen Gert Olsson fastnade i tidig ålder för vandringar i naturen och med kameran som ständig följeslagare. Ett intresse som i dag kan summeras i detta praktverk. I sitt bokprojekt har han rest och besökt jätteträd i olika hörn av världen, England, Italien, Tyskland, Mexico. Och det är fantasieggande varelser han dokumenterat, en del tusenåriga.

Författaren Tolkien lär ha inspirerats av denna trädinramade entré av idegran som denna i Stow On The Wold, Gloucestershire i England.

Det är gårdsträd, träd som fått leva sitt stilla liv i hagmarker eller invid kyrkor och herresäten eller i vulkaners skugga. Det är träd med historier, dramatiska öden, gigantiska omfång och spektakulära utseenden som till exempel ”Her Majesty” En ca 600 år gammal ek i Fredville Park i Kent, England.
Kungligheten mäter 12,3 meter i brösthöjd och är enligt författaren den vackraste ek han någonsin sett och då har han ju som sagt sett många.

I Fredville Park, Kent,England växer denna 600-åring, skön i sitt växtsätt och långsamma förfall.

I boken finns träd som under sina långa liv utsatts för hot men räddats o fått fortsätta skapa sin magi och sin betydelse för människor i dess närhet. De har vårdats och stöttats genom alla sina faser från ungträd till ett långsamt sakralt vackert döende.

Möten med jättar är en skön bok och en inre vandring medan man vänder blad efter blad. För en svensk läsare är kanske praktverkets mest fascinerande fakta att världens äldsta träd faktiskt finns i Sverige, en spretig gran på det vindpinade Fulufjället i Dalarna. Granen med namnet ”Old Tjikko är 9550 år gammalt. Ja ni läste rätt. Det är ingen bjässe med meter av ringar kring magen utan en rätt intetsägande varelse men dock. Tanken svindlar. 

Världen äldsta träd står på Fulufjället i Dalarna. 9500 år är denna taniga varelse, inte någon jätte till omfånget men som sagt med en imponerande ålder som sätter perspektiv på liv och tid.

Strandskatorna tackar författaren för det extra exemplar vi fått av denna fina bok. Ett exemplar som kommer att byta ägare vid nätverkets kommande ”Julbord i skogen”.

I Ön i Råneå nära recensentens hem står denna stora björk. Den fanns långt före mig som i dag är 61 år och den kommer förmodligen att stå här långt efter min saga är all. Den betyder mycket för mig och vi har ett nära förhållande.

/Elsa Rensfeldt

Total Page Visits: 987 - Today Page Visits: 1