LÄNGTANS LANDSKAP

av Torbjörn Skogedal

Votumförlaget, 2022

ca pris: 295:-

Är Längtans landskap ännu ett praktverk, en coffee table book? Tung bok med tjusiga färgfoton. Ja. Men efter snabb bläddring och ett par andetag: bilderna är fina. Ovanligt fina. Inträngande, jag fastnar och lusläser fotona.
Nog har jag sett mossar, stenhällar och ängar. Men inte med så mycket dimmor, spindelväv och många vattenspeglar som här i boken. Och himlarna sen. Rena ranor! Vare sig det handlar om den vita regnbågen, dimbågen, eller den med färg. Norrsken, solnedgångar, rimfrost – allt finns här.

Här är boken skriven och fotograferad av en man som förförs av naturen. Torbjörn Skogedal är fångad av en passion för färger, linjer, former och levande varelser i olika naturtyper. Han har skrivit en bok med platser han längtar tillbaka till. De ligger mest i södra Sverige men några avstickare norrut är med.

Torbjörn Skogedal har fotograferat sen tidiga tonår. Läste naturvetenskapliga ämnen på universitetet, blev högstadielärare i biologi. Sen tjugotalet år är han fotograf på heltid. Gett ut flera fotoböcker och arbetat mycket med vykort. Hans vykort finns över hela världen. Till Indien tillexempel har han sålt många blomstermotiv.
Men högre porton och allt fler hälsningar på nätet har sänkt efterfrågan på vykort. Och därför är det nu foton till böcker som gäller. Men en sak är klar.

– Det blir alltid bättre bilder om man vet var bilderna ska användas, säger Torbjörn Skogedal.

Och parat med sina kunskaper i biologi så vet Torbjörn Skogedal när och var fotona ska tas. Och varför. Ta ejdrarna som exempel. De flyger från övervintringsplatser i Nordsjön och söderut medan andra fåglar drar norrut. Ejdrarna rundar Blekinge till Östersjöns häckningsplatser i mars! Vid Getterön möts flockarna som far åt motsatta väderstreck.
Obs! Fotot på ejdermassan i luften går inte av för hackor.

– Det är sällan man tycker det är tråkigt att se på fåglar, skriver Torbjörn Skogedal. Ofta är fåglarna vackra uppenbarelser som berikar livet.

Det märks på fågelfotona i boken. Jag kommer så nära, inbillar mej att jag ser uttryck och känslor i ögon och kroppshållning.
I dessa tider blir det tydligt att fåglarna är riktiga fredsvarelser. De flyger från land till land obekymrade över politiska gränsen och diktatorer. Den mindre sångsvanen är på väg till tundran i norra Ryssland.
Jag får i Längtans landskap se den färggrannaste bofink nånsin. Kärrsnäppor en masse. Kungsfågeln! Gärdsmygen. Gölgrodan. Citronfärgade kärrtrollsländan…
Den roligaste fågelskådningen är, skriver Skogedal, att kolla arktiska vadarfåglar i sommardräkt. De höstflyttar mitt i högsommaren.

Inga människor syns på fotona. Men de har varit där och lämnat kvar gärdsgårdar och trädgårdsmöbler. En del bilder blir här platta och händelselösa.
Skogedal dyrkar Landskapen. Han är en landskapsskådare. Det är ett ord han nu lär mej. När jag googlar ”landskapsskådare” undrar Google -Menade du landskapssköldar? Och Vill du köpa spårdragare till längdskidor?
Skogedal hänger sig lustfyllt åt former och färgfält i landskapen. Passar på när solen går upp eller ner och det låga ljuset förstärker nyanserna.

-Håll stövlarna leriga! utbrister naturälskare. Men för att komma till Skogedals paradis behövs ofta inga strapatser genom stiglösa marker. Det kan gå en bilväg nästan ända fram!

I utkanten av ett industriområde i Hällefors ligger Knuthöjdsmossen, en mosse så orörd att Skogedal tacksamt tänker att han befinner sig i ett naturens urtillstånd. Detta är en favoritmosse för smålommar! Trots att bakom ”aaooorrrraaaooorrrr, aaooorrrraaaooorrrr” ibland hörs industriljud.
Nån gång i läsningen känns det som att jag vandrar med i Skogedals upptäcktsfärder. Jag hör honom beskriva sina iakttagelser, jag får ledtråd på ledtråd och först slutligen namnger han prutgåsen, ormtungan…Det är inspirerande.
Skogedal hjälper oss med tips hur få fina naturupplevelser. Kliv upp i ottan, ta en kudde med dej, bröta inte fram, smyg, vänta länge, ha tid, kom tillbaka, var trägen, vaken, observera noga. Ha tur!!!
Carl von Linne´ citeras ofta och känns som ryggraden i boken.
Omnia mirari etiam tritissima Förundras över allt, även det vardagliga.

Längtans landskap är en bok som ger mej ögon att förundras över det triviala i tillvaron. Bara jag öppnar mej och gör mej mottaglig.

Sigrid Flensburg

Total Page Visits: 599 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *