Kryp

 

Författare: Lars-Åke Janzon
Foto: John Hallmén
Utgiven av: Norstedts förlag
Antal sidor: 190
Ca pris: 280:-

 

Man kan ju undra varför krypen evolution har utvecklas till att se ut på detta sätt. Tänk om en älg, björn eller fågel skulle ha haft samma utveckling, eller att människan hade utvecklats till att likna ett kryp. Vilken mardröm.

Insekter har existerat i miljontals år och av jordens idag omkring 1,335 miljoner kända djurarter utgör insekterna cirka 0,9 miljoner.

Insekternas artrikedom beror till stor del på deras förmåga att utnyttja och anpassa sig till många olika slags nischer och därav ser de så olika ut vilket bland annat underlättats av deras flygfärdighet, fortplantningskapacitet och deras mindre storlek.

Harkrank

Huvudet, som består av flera sammanvuxna leder, bär antenner, munverktyg och ögon. Munverktygen utgörs av den opariga överläppen, ett par överkäkar, ett par underkäkar samt den av ett tredje par, i midlinjen sammanvuxna käkar bildade underläppen. Överläppen är ett litet kitinstycke, som upptill begränsar munöppningen och underläppens midstycke bär den så kallade tungan. Underkäkar och underläpp bär dessutom var sitt par trådlika och ledade bihang, som tjänstgör som känselorgan. Hos bitande insekter är det ofta lätt att urskilja alla mundelar medan mundelarna hos sugande insekter är mest sammanvuxna. Ögonen är antingen fasettögon eller punktögon. Ett flertal insekter har också en förlängd underkäke som kallas snabel men som inte har något med andning att göra utan används bara för att inta föda.

 Mundelar från en fästing

Nu har John Hallmén som är en hängiven insektsfotograf med hjälp av den nya digitala kameratekniken visat upp krypens värld som vi aldrig tidigare sett den tidigare. Han använder sig av så kallad ”stackning”, vilket innebär att flera delbilder fogas samman till mycket skarpa bilder, vilket gör att krypen ser fasansfulla ut eller vad tycker ni?. Tur att de i verkligheten inte är av denna storlek utan bara är ett kryp. Men för att kunna ta sådana bilder så krävs det utrustning, tålamod, det får inte blåsa och insekten får inte röra på sig nämnvärt.

Det är först under hög förstoring som krypens högst varierande utseende kommer till sin rätt. Lars-Åke Janzons texter till Johns bilder ger en extra krydda till insektens betingelser.

Pudrad smaragdflickslända

Lars-Åke som tidigare jobbade som jourhavande biolog på Naturhistoria Riksmuseet har visat att mycket gömmer sig under stenarna och i det tidiga morgonljuset, den tid på dygnet som insekterna oftast sitter stilla och vinden är tom. Då är det dags att leta efter de små krypen för att kunna ta dessa helt unika bilder.

Många är fashinerade av makrofoto, men det är inte alltid så lätt att få till skärpedjupet. Knepet är att lägga ihop flera bilder med fokus på olika ställen i bilden, sk. stackning. Gratisprogrammet CombineZP fixar detta.

Recenserat av Sture Westerberg

 

 

Total Page Visits: 979 - Today Page Visits: 1