Korpen, fakta och myter

av Bengt-Erik Engholm och Lina Blixt

Utgiven av förlaget Natur&Kultur 2022

Finns det nån fågel som så ofta flaxar upp i olika sammanhang som korpen? Man behöver bara hålla korpgluggarna öppna så hör och ser man dem, olyckskorparna. Korpsvarta i korpfotbollen. Som korpar åt sig. Ingen vill ju bli korpmat!

Boken om Korpen – Fakta och myter fick Carl von Linné-plaketten 2023 som pris för bästa faktabok för barn eller ungdomar.
På bokens 120 sidor återberättas vandringshistorier, legender och myter om korpen. Samt fakta. Boken är enkel att läsa, den är skriven på lättfattlig svenska.

Likskändare kallades korparna förr.

Här finns massor av blyertsteckningar, svart-vita suggestiva bilder av denna svarta fågel som ofta förknippas med ond, bråd död.
Lina Blixt har illustrerat boken. Gråskalorna med svärta och vita stråk försätter läsaren i en stämning av mystik och läskigheter.

Texten beskriver fasansfulla men ibland också lekfulla händelser med huvudkaraktären korpen.
-Det tog fem år från att idén tog form tills boken var färdig, berättar Bengt-Erik Engholm för Svensk biblioteksförening.
Han blev ”bergtagen” av alla hundratals historier och sägner han grävde fram. Berättelser från jordens alla hörn. Nu återger han några av dessa i korta kapitel.

Det är omöjligt att sammanfatta alla intressanta fakta om och fantasifulla, otäcka sägner som berättas om korpen. Här bara några smakprov:
Vargen och korpen jagar tillsammans, den ene hittar bytet, den andre dräper, båda äter.
Ibland finns en sten i ett korpbo. Stenen gör boet osynligt. Den magiska stenen har honan värpt efter att ha ätit ögonen på ett hundra hängda brottslingar.
Korpen har ibland ansetts vara världsalltets skapare. Hos andra var korpen den som varslade om död och olyckor.
En korpunge väger som ett halvt paket jäst vid födseln, 25 gram. Efter sex veckor som sina föräldrar, 1,5 kilo.
Kråkfåglar är smarta. Ett gram människohjärna har färre hjärnceller än ett gram korphjärna.

Det verkar som att korpar kan trösta varandra.

Korpar leker och busar.
De kan släppa en kotte från hög höjd. Sen dyker de snabbt och fångar kotten i luften.
-Leker de för att de är intelligenta? Eller är de intelligenta för att de leker? frågar sig författaren.

Korpar håller ihop när de ska sova, de kan trösta och förstås prata med varandra.

Bengt-Erik Engholm har kommit att älska korpen efter all research och umgänge på avstånd i gömslen.

-Det går inte att låta bli. Den är kaxig och ändå feg, smart, lekfull, kraftfull och har så många olika läten. Den har stark karaktär och är samtidigt hemlig.

Om korpen kommer är gråben inte långt borta, gammalt talesätt.

Också illustratören Lisa Blixt frossar i det mystiska och mäktiga i korpens väsen. Hon hade aldrig sett en korp i verkligheten när hon fick jobbet att teckna bilder till boken.

Men just innan hon började teckna mötte hon en korp vid ett vattenfall i fjällen. Korpens blick borrade sig in i henne och finns kvar där ännu.

Begränsningen i att bara teckna med blyerts, hålla sig till svart-vita illustrationer av denna väldigt svarta fågel, var säkert utmanande men gav liv. Teckningarna förstärker texten, kommer med nya perspektiv och ger boken tyngd.

Det finns en förteckning över källor och lästips i slutet av boken. Och vad korp heter på 37 olika språk. Det känns gediget.

Sigrid Flensburg

Korpparet bygger nytt bo varje år. Ofta bygger hanen på utsidan och honan på insidan.

Total Page Visits: 12 - Today Page Visits: 1