I starens tid

 

Författare: Tomas Bannerhed
Fotograf: Brutus Östling
Förlag: Weyler Förlag
Ca pris: 280:-

Fågelfotografen Brutus Östling och författaren Tomas Bannerhed.

En prisad romanförfattare och en prisad fotograf har slagit sig ihop för att göra gemensam sak av sitt gemensamma stora intresse: Fåglar. Resultatet är I starens tid.

Några inlägg längre ner på hemsidan hittar ni en recension av Tomas Bannerheds roman Korparna. En bok som vann Augustpriset år 2011 och som handlar om en pojke som växte upp på den småländska landsbygden, där han tog sin tillflykt och tröst i fåglarna, när pappans psykiska sjukdom härjade med familjen.
Nu har Tomas Bannerhed tillsammans med fotografen Brutus Östling återkommit med en ny bok om fåglar. Men denna gång är det ingen roman, utan en sorts dagbok över året med filosofiska och samtidigt poetiska betraktelser och prosastycken, varvade med extremt vackra bilder på fåglar.
Fåglar är huvudtemat även för texterna, men många andra ämnen och funderingar ryms också.
Och även fotografierna är något mer än avbildade fåglar. De är var och en för sig ett konstverk. Måleriska med sitt ljus och sina färger.

 

Tomas Bannerhed är ingen professionell ornitolog, däremot en mycket intresserad hobbyornitolog.
Med humor och fascination berättar han om de olika fåglarnas egenskaper och personligheter. Om flyttfåglarnas osannolika resor. Ensamma och vådliga färder på tusen mil för att nå målet, ett visst område där just den sortens mat finns som just den aktuella fågelarten behöver.
Om göken som lägger sina ägg i främmande bon, där sedan en ny gökunge kläcks och beter sig precis som en gök ska göra – utan att ha någon kontakt med någon annan gök.

Även Carl von Linné har sin plats berättelserna, liksom författaren Harry Martinsson, filmregissören Ingmar Bergman och konstnären Anders Zorn och en rad andra namnkunniga personer.
Men bäst tycker jag det är när det handlar om fåglarnas liv. Personlig ser jag boken som en hyllning till hur allting hänger ihop, till livet och arternas överlevnad.

 

/Ulrika Vallgårda

 

 

Total Page Visits: 824 - Today Page Visits: 1