Hornborgasjön, Lockelsens landskap

 

Författare och fotograf Torbjörn Skogedal
Utgiven av: Votum och Gullers förlag
Ca pris: 250:-

Redan som ung flicka närde jag drömmen om att få besöka Hornborgasjön med alla sina tranor. För några år sedan gick den under decennier vårdade drömmen i uppfyllelse. Jag och ett gäng Strandskator drog till denna Västgötska naturpärla invid platåberget Billingen. Vi hade otur att resa dit en ovanligt kall vår och fick bara se åtta tranor under vår vistelse men så mycket annat då av det rika fågellivet i bygden. Denna rastplats brukar samla tusentals tranor och rekordet ligger runt 26.000 individer rastande på samma gång.

Ett par år senare gjorde vi om turen och då fick vi uppleva 18.800 tranor. En otroligt mäktig syn.

 

Hornborga är verkligen ett lockelsens landskap och nu har mästerfotografen Torbjörn Skogedal utkommit med en praktbok om sjön på Votum förlag. En 240 sidor tjock fotografisk naturdröm kryddad med fotografens tankar och upplevelser från ett landskap som inte bara bjuder på trandans utan så mycket mer av fågel och djur/växtliv i stort.

 

För den som varit i Hornborgabygden är praktverket en härlig tillbakablick och ett varmt minne och för dig som har ett besök kvar på din bucketlist- då är boken ett startskott på en resa mot en naturupplevelse som riskerar att skapa ett beroende . För den berättar verkligen om ett landskap som lockar.

Elsa Rensfeldt

 

Total Page Visits: 986 - Today Page Visits: 1