Glaciärer

 

Författare: Per Holmlund

Utgiven av: Votum

Antal sidor: 160

Ca pris: 250:-

 

VI GÅR MOT EN NY ISTID OCH MOT EN VARMARE VÄRLD…

Snöflinga- Kornsnö-Firn och vi har Glaciäris, men så enkelt uppstår inte en glaciär.
Glaciärer av Per Holmlund, född 1956, är professor i glaciologi vid Stockholms universitet. Per har arbetat i Arktis, Antarktis och Sydamerika. Genom hela sitt yrkesliv har han bedrivit vetenskaplig forskning kring våra svenska glaciärer och hittar i högfjällen som sin egen ficka.

Boken behandlar några av det mest intressanta (spekulativa) av de 250 kända svenska glaciärerna. De utgör i dagsläget små isrester efter den stora inlandsisen som drogs sig tillbaka för 10 000 år sedan. De sydigaste ligger i Härjedalen och de stora ligger i norra fjällen, Sulitelma, Kebnekaise och Sarek.

Glaciärerna ligger som frusna, vita skönheter på högfjällens sluttningar, vissa glider sakta ner, vissa ligger helt stilla. Spricker, smälter, kalvar och har allt mer minskat i sin storlek under det senaste 100 åren.

I boken tar Per Holmlund oss med på en resa i ord och bild. Du får veta hur de fungerar och om deras historia. För fjällvandraren, den klimatintresserade eller bara soffäventyraren är detta den perfekta boken för att lära känna de svenska glaciärerna.
Boken visar på vackra flygbilder över glaciärers utbredning, där mycket fakta från olika forskningsresor beskriver resultaten om glaciärernas utbredning och avsmältning på ett mycket överskådligt sätt.

För min del så är spåren efter de stora isarna de mest intressanta, dels att förstå isens framfart i landskapet, där isen hyvlat och nött ner berg och avsatt moräner, sandslätter, långsträckta åsar och avsättningar av moränbacklandskap där 1000-tals små sjöar ligger omgivna av höga åsryggar. Stöt och läsida av isslipade hällar, där isrepor visar på vilken riktning isen har gått fram, jätteblock som ligger utslängda i landskapet och bergartsblock som vandrat miltals från fjäll till Bottenviken.

/Sture Westerberg

 

 

Total Page Visits: 977 - Today Page Visits: 1