Fågelmöten jag minns

 

Författare: Leif Liljeblad
Foto: Hans Strand
Utgiven av: Votum & Gullers Förlag, Karlstad/2012
Ca pris: 300:-

Författaren och konstnären Leif Liljeblad söker i minnet efter sina fågelmöten, allt från sin barndom till i dag. Varje minne illustreras av en eller flera bilder och en kort, lättläst, poetisk text.

En underbar bok i stort format med väldigt vackra akvareller och oljemålningar i mättade färger.
Alla årstider finns representerade i boken, från en tidig vårmorgon med tjäderspel till ett vintrigt möte med strömstaren och hans typiska genomträngande kvitter när han slagit sig ner på isen vid Stalpet, Götalands högsta vattenfall.

Det hela utspelar sig främst på olika platser i Sverige från Abisko i Lappland, Dalarna och ner till Småland men det finns också nedslag från Norge, Skottland samt från Afrika. Minnen kan man inte styra över men ett samlat grepp med fåglar från enbart Norden skulle nog ha fått boken att kännas mera enhetlig.

 

Det är ingen bok som man sträckläser från pärm till pärm utan snarare en njutning att återvända till många gånger där varje bild kan betraktas och varje text läsas om och om igen. Boken väcker egna minnen och får läsaren att vilja ge sig i väg ut i naturen. Rekommenderas till alla fågel- och naturintresserade läsare.

/Vanja Lövgren

 

 

Total Page Visits: 811 - Today Page Visits: 1