Djurens spår

 

Författare: Lars-Henrik Olsen

Utgiven av: Norstedts

Antal sidor: 273

Ca pris: 200:-

 Boken är skriven av Lars Henrik Olsen och teckningarna är gjorda av Petra Nilsson, den är utgiven på Norstedts förlag och översättningen till svenska står Håkan Elmqvist för. Boken behandlar däggdjur från Europa men inte riktigt alla arter. Dessutom finns det avsnitt om spår efter en del fåglar och insekter.

Djuren spår spänner över ett brett ämne. Djur som lämnar spår efter sig kan förekomma i ganska många former men boken koncentrerar sig som tur är på de vanliga eller generella spårtecknen som olika djur lämnar efter sig. Den tar upp spårstämplar, spybollar, spillning, bobyggnader, kranier av djur och gnagspår. Av däggdjuren presenteras beskrivningar av spårtecken och utbredningar det senare stämmer tyvärr inte alltid samt mer allmänna uppgifter om varje art.

Presentationerna blir något för kortfattat tycker jag men jag förstår att det inte går att skriva för utförligt för då skulle boken ha blivit avsevärt mycket tjockare. Men det jag saknar är framförallt bilder eller illustrationer på spårstämplar, spårställningar och steglängder. Dessa uppgifter presenteras bara i den löpande texten vilket inte riktigt är optimalt ur pedagogisk synvinkel.

Mest givande för min del tyckte jag var att läsa om spår och spårtecken efter fåglar, både om spårstämplar och om spybollar. Här fanns en hel del som var nytt för min del och jag fick ytterligare något att fylla på i mitt kunskapsförråd.

/Mats Williamson

 

Total Page Visits: 1098 - Today Page Visits: 1