Där ingen skulle tro att någon kunde bo

 

Författare: Oddgeir Bruaset
Utgiven av: Gullers förlag
Antal sidor: 185, 240
Cirkapris: 280 kronor/st

 

Det är 2 böcker med titeln ”DÄR INGEN SKULLE TRO ATT NÅGON KUNDE BO”. Böckerna bygger på en populär programserie i TV i Norge och Sverige.

Precis som titeln på böckerna så handlar det om människor som väljer av olika anledningar att bosätta sig där, ibland utan bekvämligheter som vatten och el. De personer som det skrivs om är ibland födda i gården medan en del byter helt enkelt ”väg” i livet, flyttar från jobb osv.

Jag fascineras såsom författaren och undrar vad är det som får människor att bosätta sig så långt bort från oss andra – och stannna där.

Det är många intressanta liv att läsa om men jag fastnade för ett par som bröt upp från sina trygga liv i staden. Han jobbade på kontor och vände papper, jag citerar honom ”det kändes som om händerna skulle vissna bort”. Han ville ha en utmaning och hans dröm var att bli bonde.

I en tidningsannons hittade de en gård som var till salu. Vad han inte visste var att den gården var den mest avsides belägna i Rogaland. Gården hade varit obebodd i sju-åtta år, det lutade och var illa åtgånget. Vatten måste man hämta med en hink i älven och el var en okänd lyx.

Han reparerade hus och lagård, rev ner murar som hade rasat och byggde nya, grävde diken och drog in vatten. Efter ett år lyckades han även dra in el i gården. De fick sitt första barn efter ett år och deras andra två år senare.

Reidun som Kjells fru heter jobbar som fiskerikonsulent, de har byggt en stuga för 40 personer som hyrs ut till fjällvandrare och planerade för ännu en. Fortsättning följer, det är så mycket mer jag ville återge men då blir detta för långt, nej köp en bok eller varför inte båda två.

Det finns så mycket mer att läsa om men jag valde denna familj. Dessa böcker behöver man inte streckläsa utan dom kan man ta fram då och då, läsa, förundras, glädjas och njuta av de underbart vackra vyerna på bilderna.

Det kanske kan även inspirera en själv att våga göra det man drömt om, vilket jag tror är viktigt för ens inre. 

/Disa

 

 

Total Page Visits: 1142 - Today Page Visits: 1