Blå gryning

 

Författare: Ann Cleeves
Utgiven av: Bonnier Pocket
Ca pris: 45:-

Att läsa en deckare med mord bland fågelskådare är nog helt ovanligt. På svenska finns Ann Cleeves Blå gryning, som utkom 2010. Handlingen utspelas på ön Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna. 

Ett utdrag från boken:

…Under årens lopp hade han gjort en del mycket grova identifieringsmisstag; vid ett tillfälle hade han fått alla Shetlandsöarnas fågelskådare att bege sig till Virkie bara för en mörk ängspiplärka! Alla gjorde förstås misstag, men Fowler hade fått rykte om sig att vara en ”stringare”, en person som regelbundet påstod sig se otroligt sällsynta fåglar. Dougie tänkte att om folk pratade om honom som de pratade om Fowler skulle han aldrig mer ägna sig åt fågelskådning. Han skulle förmodligen ta livet av sig …

Boken är mycket underhållande och spännande inte bara för en fågelskådare.
Den kan varmt rekommenderas.

Bokens fågelstation på Fair Isle finns i verkligheten och är ett omtyckt resmål, om än lite avlägset. Ön är bara ca 7 kvadratkilometer stor. På den finns ett speciellt eftertraktat skådarobjekt, en endemisk underart till gärdsmygen.

Ann Cleeves är en välrenommerad engelsk deckarförfattare. I unga år arbetade hon som köksa på fågelstationen där hon också träffade sin nuvarande man. Han är en en inbiten skådare och har säkert varit behjälplig med boken.

Ett besök på stationen skulle vara ett drömresemål.

Fair Isle Bird Observatory & Guest House

Fibi Warden´s Diary – A collection of stories and bird news from Fair Isle Bird Observatory

/Kjell Bergqvist

 

Total Page Visits: 850 - Today Page Visits: 1