Årets Pandabok 2015: I skuggan av träden

 

Författare: Felix Heintzenberg och Tom Schandy
Utgiven av: Biofokus Förlag
Ca pris: 349:- 

 

I SKUGGAN AV TRÄDEN, med underrubriken Liv i våra vilda skogar, heter Årets Pandabok 2015.

Den utkom under den gångna hösten. Författare är Felix Heintzenberg och Tom Schandy. De har också tagit de fina fotografierna. Heintzenberg är naturfotograf, biolog, pedagog och författare. Schandy är utbildad biolog vid universitetet i Oslo med ornitologi som huvudämne.
Redaktör och formgivare är Magnus Stenmark, arkitekt och skribent med rötter i Västerbotten.

Boken är indelad i åtta kapitel. Ett par exempel: I kapitlet ”I vinterskogen” får vi följa det liv som fortgår i taigan trots köld och mörker. Texten varvas med bilder av brunbjörn, korp, kungsörn och vidunderligt norrsken.

I ”Dans i gryningen” är vi ute på tjäderspel – med taltrast, rödhake, stormästaren på kullen och avvaktande honor i lingonriset och ilsket flaxande tjädertuppsvingar. Precis som det ska vara!

Vi får också göra besök vid skogstjärnen, titta in i skogskonungens rike där älgen lever sitt vaksamma liv.

Boken avslutas med ett kapitel kallat ”Ädellövskogens prakt” med bilder som gör att man tror sig själv vara inne i den skira grönskan bland liljekonvaljer och ormbunkar.

I SKUGGAN AV TRÄDEN är en vacker och lämplig julklappsbok till den som då och då vill plocka fram en bok att bläddra i, titta på bilder och vidga sitt vetande. Och för den som vill veta mer finns en litteraturlista i slutet av boken.

/Leif Lundströms

 

 

Total Page Visits: 835 - Today Page Visits: 1